Masajul Thai, sau „NUAD BORAN”, așa cum este cunoscut în Thailanda, este mai mult decât o tehnică vindecătoare de masaj. Este simultan artă, meditație în mișcare, un act de devotament, o terapie pentru corp și minte, energizantă și relaxantă în același timp.
Cu ajutorul mâinilor sale abile, terapeutul mișcă trupul pacientului într-o serie de poziții de întindere și aplică presiune folosindu-și degetele, palmele, coatele și picioarele. Atunci când e practicat corect, masajul Thai are efecte vindecătoare foarte benefice, atât pentru pacient cât și pentru terapeut.
Masajul Thai este o comuniune între două persoane la nivel de atingere și prezență. Cum ne mișcăm, cum respirăm, cum atingem și cum lăsăm vindecarea să ne cuprindă – în aceasta constă Arta Masajului Thai.
Cursurile T.H.A.I. Institute sunt o oportunitate excelentă de a învăța această artă străveche vindecătoare, și mai mult decât atât, sunt mereu o experiență spirituală, care cultivă și combină meditația cu practica bunăvoinței și a recunoștinței.
Originea masajului Thai poate fi identificată undeva acum 2.500 de ani, în India, odată cu răspândirea Budismului. Părintele masajului Thai, Jivaka Kumarbhaccha, a fost un foarte apreciat maestru yoga și doctor în medicina tradițională Ayurvedică străveche, o știință care promovează trăirea armonioasă. Printre toate personalitățile faimoase ale vremii pe care Jivaka le-a îngrijit se numără Buddha însuși. Astfel se face că, odată cu răspândirea budismului pe continentul asiatic, acest stil străvechi de masaj a ajuns în Thailanda. Aici a evoluat de-a lungul mileniilor în cadrul templelor budiste și a prosperat ca o formă fizică prin care persoanele spirituale împărtășeau beneficiile meditației și compasiunii.
Baza terapeutică pentru masajul Thai este adânc înrădăcinată în tradițiile vindecătoare Ayurvedice indiene. Cuvântul „ayurveda” provine din două cuvinte în limba sanscrită: „ayur”, care înseamnă viață și „veda”, care înseamnă „cunoaștere”. Prin urmare, Ayruveda reprezintă un sistem de principii călăuzitoare pentru o viață trăită armonios.
Conform principiilor Ayurveda, fiecare individ este compus din unul sau o combinație din cele trei elemente (doshas): aer-eter (vata), foc-apă (pitta) și pământ-apă (kapha). Accesarea cunoașterii străveche a celor trei elemente (tridoshas) permite practicanților să trateze fiecare persoană în funcție de propria constituție unică.
O metodă de abordare a masajului Thai este reconectarea fiecărei posturi ale Masajului Thai Yoga cu compoziția sa „tridoshică”. Ritmul și intensitatea fiecărei posturi sunt ghidate de principiile ayurvedice ale constituției: lent și delicat pentru „vata”, neviguros și relaxant pentru „pitta”, energic și înflăcărat pentru „kapha”. De fiecare dată când o persoană este adusă într-o postură yoga, una sau toate cele trei “doshas” sunt activate, astfel că energia persoanei poate fi echilibrată aplicând posturi de naturi opuse, care vor întări respectivele “doshas” slăbite. De exemplu, pentru o „vata” alertă și nervoasă, terapeutul trebuie să aplice posturi lente și gentile.